Preguntes freqüents del sector comerç en relació als efectes del Covid-19
OBERTURA DE COMERÇOS
1) Quins establiments de l’àmbit comercial poden romandre oberts al públic?
Només podran restar oberts al públic els establiments comercials al detall d’alimentació, begudes, productes i béns de primera necessitat, establiments farmacèutics, sanitaris, centres o clíniques veterinàries, òptiques i productes ortopèdics, productes higiènics, premsa i papereria, combustible per a l’automoció, estancs, equipaments tecnològics i de telecomunicacions, aliments per a animals de companyia, comerç per internet, telefònic o correspondència, tintoreries, bugaderies i l’exercici de les perruqueries a domicili.
En tot cas, s’evitaran aglomeracions i es controlarà que consumidors i treballadors mantinguin la distància de seguretat d’almenys 1- 2 m, amb la finalitat d’evitar possibles contagis.
Així mateix, la permanència en aquestes comerços ha de ser l’estrictament necessària perquè tots els consumidors puguin realitzar la seva compra d’aliments i productes de primera necessitat, I NO ES PERMETRÀ el consum de productes en els propis establiments.
2) Aleshores, els centres comercials estaran oberts?
No, restaran tancats durant 15 dies, tret de les excepcions contingudes en la resposta anterior.
Les excepcions enumerades en l’art. 10.1 de Reial Decret 463/2020, contemplen aquells productes o serveis que són necessaris per a la vida diària. En els centres comercials on hi hagi establiments que venguin o prestin aquests serveis, aquests poden romandre oberts. Ara bé, altres botigues o locals que venguin productes diferents hauran de tancar i, així mateix, s’ha de respectar el que disposa l’art. 10.2.
Les grans superfícies (hipermercats) també poden obrir, però han de delimitar les seccions destinades a la venda dels citats productes, de manera que no hi hagi accés a la resta.
3) Estaran obertes les botigues d’aliments, supermercats i similars?
Sí, com a servei essencial.
4) Poden obrir al públic i desenvolupar la seva activitat econòmica empreses dedicades a la prestació de serveis d’higiene o salut, com dentistes o fisioterapeutes?
Actualment el Reial Decret 463/2020, que declara l’Estat d’Alarma pel COVID-19, no contempla el cessament de l’activitat econòmica i professional dels centres sanitaris.
Tanmateix, si considerem les restriccions generals de Reial Decret, és recomanable cessar l’activitat de centre de treball excepte en casos d’urgència, emergència o d’extrema necessitat, de col·lectius de risc i/o dependents.
En qualsevol cas, es recomana també extremar les mesures higièniques i sanitàries necessàries per evitar el contagi entre treballadors i entre clients.
5) Els bars i restaurants, poden obrir?
No, han de restar tancats al públic des del dia 14 de març i durant 15 dies com a mínim. Podrà prorrogar-se el tancament si es decreta el manteniment de l’Estat d’Alarma una vegada transcorreguts aquests 15 dies.
Només podran operar els bars i restaurants d’hotels que hagin de donar servei als seus hostes.
6) Es poden fer entregues de menjar a domicili per part de restaurants?
Sí, sempre que es preservi en tot moment la distància de seguretat de, com a mínim, 1 a 2 metres; i es respectin les mesures sanitàries corresponents tant de transport com de manipulació alimentària (desinfecció dels vehicles, respectar la cadena de fred, utilització d’elements tèrmics indicats, etc.)
Els clients, però, no podran anar a recollir la comanda a l’establiment, ja que aquest ha de romandre tancat al públic.
7) Poden obrir les rostisseries, polleries o establiments de menjar preparat?
Sí, com que es tracta d’un establiment d’alimentació poden obrir al públic tal com exposa l’art. 10.1 del Reial Decret 463/2020, però en cap cas es podrà consumir el menjar dins de l’establiment i s’hauran de prendre les mesures d’higiene i salut necessàries per evitar aglomeracions i situacions de contagi. Segons l’article 10.1 i 10.2, es permet el comerç al detall d’alimentació (sense especificar tipus o preparació dels aliments), tot evitant aglomeracions i mantenint la distància de seguretat entre consumidors i empleats de, almenys, un metre.
8) Poden obrir les papereries si no venen premsa?
Sí, si el seu establiment desenvolupa aquesta activitat de manera especialitzada i/o tenen un CNAE (Código Nacional de Actividad Económica) número 4762, de comerç al detall de premsa i articles de papereria en establiments especialitzats.
9) Pot obrir un comerç que vengui articles de segona mà?
Sí, si es tracta d’un establiment especialitzat en qualsevol de les activitats autoritzades en l’article 10.1 del Reial Decret 463/2020. La norma no distingeix per característiques dels articles en venda sinó per activitat desenvolupada pel comerç i, per tant, està permesa la seva obertura al públic sempre que compleixi amb les categories exceptuades.
10) Poden mantenir l’activitat els serrallers?
Sí, tot i que no poden obrir l’establiment al públic, estan autoritzats a realitzar serveis d’urgència i a actuar en casos d’emergència.
11) Puc tancar el meu comerç tot i que estigui autoritzat a obrir?
Sí, pots tancar al públic el teu comerç si ho desitges perquè la seva obertura no és obligada.
12) Puc obrir el meu taller mecànic?
Per tal d’assegurar el transport i l’abastiment dels productes a la població, l’Ordre TMA/259/2020, de 19 de març, preveu a l’art 2 l’obertura dels tallers mecànics de reparació i manteniment de vehicles a motor, així com els establiments d’activitats connexes per a la venda de peces i accessoris com la venda directa a tallers de reparació, però sense obertura al públic.
Així doncs, es conclou que els tallers de reparació i manteniment de vehicles poden estar oberts, però no poden desenvolupar ni activitats de restauració ni cafeteria (en cas que en tinguessin), ni venda al detall que no es consideri essencial.
13) Pot obrir una ITV? I un establiment de venda de vehicles?
No, s’aplica el criteri de tancament, ja que l’article 10 del Reial Decret 463/2020, de 14 de març, no inclou aquests establiments entre els supòsits exceptuats i, per tant, ambdós tipus d’instal·lacions han de romandre tancades mentre duri l’Estat d’Alarma.
14) Què puc fer si em caduca la ITV? Puc continuar agafant el cotxe?
La Disposició Addicional Tercera del Reial Decret 463/2020 suspèn els terminis administratius i aquesta suspensió es deriva als terminis de vigència de permisos, autoritzacions, llicències, documentació acreditativa de qualsevol extrem que requereixi pròrroga expressa o nova autorització; d’aquesta manera queda en suspens l’activitat de les ITV mentre duri l’estat d’alarma.
Aquells vehicles als quals els caduqui la inspecció durant en aquest període, podran circular amb normalitat fins que s’aixequi l’estat d’alarma. Per a més informació, podeu consultar la Direcció General de Trànsit i a la Direcció General d’Assegurances, respectivament.
15) En el cas d’un establiment comercial afectat per la limitació de l’article 10.1 (i l’Annex I), el comerciant pot entrar dins per portar a terme tasques de magatzem, gestió del producte, etc., sense que en cap cas estigui obert al públic en general? Així mateix, en aquestes condicions, el comerciant podria treballar amb el seu personal respectant les mesures i distàncies de seguretat?
L’article 10.1 del Reial Decret 463/2020 prohibeix l’obertura al públic dels establiments comercials, però no impedeix que el comerciant hi pugui accedir per dur a terme les tasques necessàries per al manteniment del local i les existències; respectant en tot moment les distàncies de seguretat i adoptant les mesures necessàries per evitar la propagació del COVID-19 anunciades per les autoritats sanitàries.
Cal destacar que el Reial Decret permet la circulació de les persones per atendre el seu lloc de treball (art. 7.1.c), per tant, està permès el manteniment de l’activitat empresarial de les empreses. No obstant això, cal seguir les recomanacions del Ministeri de Sanitat i, en particular, la promoció del treball en modalitats no presencials per evitar concentració de persones. En tot cas, a l’exterior de l’establiment ha d’advertir-se de forma visible que es troba tancat al públic.
16) En quina situació queden els establiments que venen a l’engròs? Com poden realitzar la venda?
El RD 463/2020 no contempla cap limitació al desenvolupament de la venda a l’engròs. No obstant això, queda condicionada a les mesures que l’autoritat competent estableixi, d’acord amb el que disposen els articles 13, 14 i 15 per garantir el subministrament dels béns i serveis necessaris.
17) Puc obrir la meva botiga si venc productes d’electrodomèstics?
Es permet només la venda d’equips tecnològics i de telecomunicacions. L’art. 10.1 del Reial Decret 463/2020 exceptua de la suspensió de la seva activitat els establiments d’equips tecnològics i de telecomunicacions. S’entén per equips tecnològics i de telecomunicacions aparells de telecomunicació, vídeo, àudio, telefonia i similars. La realització de l’activitat es realitzarà seguint sempre les recomanacions del Ministeri de Sanitat i respectant el que disposa l’art. 10.2.
18) Puc obrir si tinc un centre d’estètica?
No, no està contemplat com un servei de primera necessitat.
19) Es permet el lliurament a domicili de productes NO alimentaris, comprats per internet o per telèfon?
Sí, ja que entra dins dels supòsits permesos que estableix l’article 10.1 del RD 463/2020.
20) Es permet la venda ambulant de productes de primera necessitat en vehicle?
El RD no es refereix, en particular, a aquesta modalitat de venda. No obstant això, l’art. 10.1 preveu la suspensió de qualsevol altra activitat o establiment que, segons el parer de l’autoritat competent, pugui suposar un risc de contagi.
21) Hi ha restriccions a l’adquisició d’alcohol? En cas que l’alcohol sigui per a la fabricació d’hidrogels, es necessita algun tipus de document per a l’esmentada adquisició?
No s’ha prohibit, fins ara, l’adquisició d’alcohol, si bé hi ha l’obligació dels subjectes que en fabriquen de comunicar-ho a l’autoritat competent, tal com estableix l’Ordre SND/233/2020, de 15 de març. Entre altres productes, hi hauria les solucions hidroalcohòliques i els alcohols sanitaris.
22) Quins són els equipaments i les activitats que queden suspeses segons el que s’estableix en el Reial Decret 463/2020?
Els establerts a l’ANNEX I, del Reial Decret llei 463/2020, que declara l’Estat d’Alarma pel COVID-19, publicat al BOE.
RELACIONS AMB PROVEÏDORS I CLIENTS
23) Quina distància s’ha de mantenir entre clients dins la botiga?
Cal mantenir la distància d’entre 1 i 2 metres, com a mínim, de la resta de persones dins l’establiment. Així mateix, també s’ha d’evitar l’aglomeració de gent fora de l’establiment.
Podeu consultar les indicacions per a personal d’atenció al públic en l’àmbit no sanitari, fent clic aquí.
24) Els subministraments a botigues d’aliments i supermercats estan garantits?
Sí, la distribució alimentària està considerada un servei essencial i es coordina amb les plataformes de distribució l’arribada de productes bàsics.
25) Alguns comerços es troben amb clients que els exigeixen la devolució de les bestretes de les comandes. Estan obligats a la seva devolució?
No, els negocis que cobren una bestreta per una comanda o per una feina no tenen l’obligació de retornar-ho en cap cas, ja que s’entén que si es produís una demora en el compliment del contracte seria deguda a una causa de força major.
26) Com afecta l’Estat d’Alarma la política de devolucions del meu comerç?
Durant la vigència de l’Estat d’Alarma i/o de les seves possibles pròrrogues, s’interrompen els terminis per a la devolució dels productes comprats per qualsevol modalitat, bé presencial o bé online.
Una vegada perdi vigència el Reial Decret 463/2020, que declara l’Estat d’Alarma pel COVID-19 i/o les successives pròrrogues, es reprendrà el còmput de dies per efectuar la devolució.
27) Puc vendre per Internet qualsevol producte?
L’art. 10.1 permet el comerç per internet, telefònic o per correspondència, sense condicionar per tipus de producte. Els lliuraments han de complir les recomanacions dictades pel que fa a distància i les mesures de prevenció de la propagació del COVID-19.
28) El pagament amb targeta és obligatori o recomanable?
El RD no preveu cap limitació pel que fa a mitjans de pagament. No obstant això, i vetllant per una major garantia d’higiene, seria recomanable evitar la manipulació i intercanvi de qualsevol element com les monedes.
OBLIGACIONS I DRETS LABORALS
29) Què es considera un servei essencial?
Seguretat i emergències, electricitat, aigua potable, combustibles, gas, telecomunicacions, permisos penitenciaris, residus urbans i industrials, residus sanitaris, subministraments sanitaris i de farmàcia, distribució alimentària humana i per a granges i centres d’animals, animals vius/morts -escorxadors-.
30) Durant la vigència de l’Estat d’Alarma, quines limitacions de circulació tinc?
Les persones podran circular per les vies o espais d’ús públic per a la realització de les següents activitats:
- Adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.
- Assistència a centres, serveis i establiments sanitaris.
- Desplaçaments al lloc de treball per efectuar la seva prestació laboral, professional o empresarial.
- Retornar al lloc de residència habitual.
- Assistència i cura de les persones grans, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.
- Desplaçaments a entitats financeres i d’assegurances.
- Per causa de força major o situació de necessitat.
- Qualsevol altra activitat d’anàloga naturalesa que hagi de fer-se individualment, tret que s’acompanyi persones amb discapacitat o per altra causa justificada.
Cal tenir en compte el que s’exposa en:
- El RD 463/2020, de 14 març, fes clic aquí.
- La modificació que en fa el RD 465/2020, de 17 de març, fes clic aquí.
31) Puc circular amb el meu vehicle?
Es permet la circulació de vehicles particulars per les vies d’us públic només per a la realització de les activitats referides en la resposta anterior; o bé per al proveïment de carburant a gasolineres o estacions de servei.
En qualsevol desplaçament, han de respectar-se les recomanacions i obligacions dictades per les autoritats sanitàries.
32) Si el Reial Decret 463/2020, que declara l’Estat d’Alarma pel COVID-19, no autoritza el meu comerç a obrir al públic, puc fer una suspensió de contractes dels meus treballadors?
Sí, si el vostre comerç o establiment ha hagut de tancar al públic o cancel·lar activitats per culpa de les limitacions establertes per les autoritats amb relació al COVID-19, es considerarà una situació de força major i, per tant, un motiu justificat per emprendre la suspensió de contractes o la reducció temporal de la jornada dels vostres treballadors.
33) En una suspensió de contractes dels meus treballadors haig de pagar la Seguretat Social?
No, el RD 8/2020, de 17 de març, art. 24, disposa que mentre duri la suspensió de contractes i la reducció de jornada per causes autoritzades de força major derivades de la situació d’alarma, el vostre comerç quedarà exonerat dels pagaments a la Seguretat Social en un 100% si teniu menys de 50 treballadors, i en un 75% si teniu més de 50 treballadors.
Així mateix, però, cal tenir en compte que la disposició addicional sisena del present reial decret llei estableix que les mesures extraordinàries en l’àmbit laboral estan subjectes al compromís de l’empresa de mantenir els llocs de treball durant el termini de sis mesos des de la data de reactivació de l’activitat.
34) Pot un comerç obligar a exercir la jornada laboral als seus treballadors, encara que no estigui autoritzat a la seva obertura? Si aquests treballadors no volen anar a treballar, això pot suposar un cas d’absentisme laboral?
Sí, el Reial Decret 463/2020, que declara l’Estat d’Alarma pel COVID-19, només restringeix l’obertura al públic dels establiments comercials, però no limita el desplaçament al lloc de treball per efectuar la prestació laboral, professional o empresarial, i, per tant, pot desenvolupar la jornada laboral però sense atendre el client presencialment a la botiga.
I, en el cas que el treballador s’hi negui, podria considerar-se com una falta d’absentisme laboral.
35) És necessari un certificat de l’empresa perquè els treballadors puguin desplaçar-se fins al seu lloc de treball sense ser requerits per les autoritats?
No, tot i que és recomanable. El Reial Decret pel qual entra en vigor l’Estat d’Alarma estableix que les persones podran circular per la via pública per desplaçar-se a el lloc de treball per efectuar la seva prestació laboral, professional o empresarial.
En aquest sentit, és recomanable emetre un certificat per part de l’empresa perquè el treballador o el professional pugui acreditar, més fàcilment davant les autoritats competents, la realitat de les seves obligacions laborals i la necessitat de realitzar els desplaçaments assenyalats. Podeu descarregar el document fent clic aquí.
Aquí en podreu descarregar el justificant elaborat pel Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, que facilitarà la circulació davant els controls que es puguin produir per part de l’autoritat competent, fes clic aquí.
36) Cal reforçar les mesures d’higiene personal en l’àmbit d’atenció al públic no sanitari?
Les mesures que s’han d’observar en aquests casos són les mesures higièniques habituals:
- Cal fer el rentat de mans de manera freqüent.
- Cal tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida.
- Com a norma general, s’ha de mantenir una distància habitual (entre 1 i 2 metres).
- S’ha d’evitar el contacte proper amb persones que tinguin símptomes d’infecció respiratòria (tos o esternuts, fonamentalment). En cas que es manipuli algun objecte d’aquelles persones, cal rentar-se després les mans.
- S’ha d’evitar compartir menjar i estris (coberts, gots, tovallons, mocadors, etc.) i altres objectes sense netejar-los degudament.
- Després de manipular objectes de tercers, cal abstenir-se de tocar-se la boca, nas i ulls sense abans haver-se rentat les mans.
37) Si s’està de cara al públic, cal portar mascareta?
No es recomana l’ús de la mascareta de manera rutinària. En els casos de trobar-se amb persones que tinguin símptomes respiratoris (tos o esternuts, fonamentalment), es recomana especialment mantenir la distància habitual, entre 1 i 2 metres.
38) Cal adoptar alguna mesura especial de prevenció?
S’han de reforçar les mesures universals de prevenció i control d’infeccions. Cal mantenir en tots els casos els criteris de prudència, racionalitat i tranquil·litat, i així s’ha de transmetre a la ciutadania. En cas que alguna de les persones que ateneu us manifesti dubtes sobre el COVID-19 que no pugueu resoldre, adreceu-vos als següents telèfons:
- Informació, el 012.
- Per a simptomatologia el 061.
- El 112 només per a emergències i en cap cas per a informació.
AJUDES ECONÒMIQUES
39) El govern ha desenvolupat algun paquet de mesures econòmiques d’ajuda per a les empreses?
Sí, el govern de l’Estat, a través del Reial Decret 8/2020, de 17 de març, ha iniciat un pla de mesures per fer front a l’impacte econòmic i social del COVID-19, i així ajudar les empreses i els treballadors afectats per l’Estat d’Alarma.
Posa’t en contacte amb nosaltres per conèixer quines són aquestes ajudes i si te’n pots beneficiar: Servei d’Atenció de PIMEC (93.606.15.00)
40) El meu ajuntament pot donar ajudes al comerç?
Sí, alguns ajuntaments estan adoptant iniciatives per al suport econòmic i empresarial del seu territori, i mesures com l’exempció de cobrament de tributs i taxes municipals.
Per a més informació poseu-vos en contacte amb el vostre ajuntament o amb el Servei d’Atenció de PIMEC (93.606.15.00)
FAQS DE PROTECCIÓ CIVIL – CENTRE DE COORDINACIÓ OPERATIVA DE CATALUNYA (CECAT)
Podràs consultar més preguntes freqüents de la ciutadania, que s’estan responent de forma periòdica per part de Protecció Civil, fent clic aquí.
També podràs adreçar les teves preguntes relacionades amb el sector del comerç al correu que el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya ha posat a disposició dels ciutadans.
Font: pimec.org/

